Titel: Förtrollade hästar

Meddelare: F.d. hemmansägare Olof Starrin  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Hanaberg

Det är ungefär 75 år sedan. På den tiden var bönderna skyldiga ligga i hållskjuts. En farbror till mig var en gång ute och skjutsade för deras gård. Han var då bara halvvuxen pojken. Strax han kom till stationen i Mark var det en som kom och tingade på honom att köra till Säbrå. Medan han väntade med skjutsen kom en ny och ville ovillkorligen ha honom att skjutsa sig, men det kunde pojken inte göra. "Ja, kör du," sa han, jag ska nog hinna upp dej innan du når." Så kom den förste och det bar iväg i fullt trav, för farbror hade en morsk häst. Men de hade inte hunnit långt förrän det var slut med hästen. Då talade farbror om hela om hela ritningen, huru han käftat med den andre främlingen och denne hotat honom. "Jasså," mente farbrors resande," nog ska vi väl få det bra igen. Han har modstulit hästan." Så steg han utav. I detsamma kom en skjuts bakifrån sättandes förbi. Det var den, som hotats. Farbror nämde, vem det var för sitt sällskap." Vill du, att han skall få pålsa av?" frågade främlingen, men det ville inte farbror. "Men så pass skall jag göra," sa den andre, "att inte ska han då komma till gårds före oss." Det dröjde inte om länge, förrän farbrors häst var i full ordning igen och det bar iväg med vanlig god fart. Då de kom ett stycke fram, hann de upp den andra skjutsen. Deras häst hade fått samma slag, och de kom inte ur fläcken. De där två kunde förstöra varandras hästar utan att röra vid dem.